Prawdopodobnie najzdrowsze chipsy świata. Jak zrobić chipsy z jarmużu?

Dodano:
Chipsy z jarmużu Źródło: Shutterstock / New Africa
Jeśli mówisz, że nie lubisz chipsów warzywnych, prawdopodobnie nie wiesz, jak smakują chipsy z jarmużu. Naszym zdaniem to numer jeden wśród zdrowych chipsów.

Chipsy z jarmużu robi się szybko i łatwo. I równie szybko znikają potem ze stołu. Są idealne na imprezę z przyjaciółmi albo po prostu wieczór z serialem. I zawsze wtedy, kiedy masz ochotę coś pochrupać bez martwienia się o kalorie.

Jak zrobić chipsy z jarmużu?

Przy robieniu chipsów z jarmużu kluczowa jest jedna rzecz: pozbyć się twardych łodyg. Najprościej użyć nożyczek i zwyczajnie powycinać kawałki listków bez łodyg. Zajmie to kilka minut. Możesz do zrobienia chipsów wykorzystać gotowy pocięty jarmuż, który można kupić w marketach. Jednak jest on cięty razem z łodygami – do chipsów koniecznie je pousuwaj.

Smaku chipsom z jarmużu nadaje oliwa z przyprawami – w naszym przypadku to pikantna wersja chipsów z dodatkiem chili. Ale możesz modyfikować ten przepis. Jeśli chipsy mają jeść także dzieci poprzestań na samej soli, lub zamień chili na słodką paprykę. Ważne jest, aby nie pokrywać listków zbyt dużą ilością oliwy. Najlepiej zrobić to wcierając delikatnie oliwę w listki.

RADA: Chipsy z jarmużu robi się szybko, dlatego nie rób ich na zapas. Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu, są wtedy idealnie chrupiące i wręcz rozpływają się w ustach. Zostawione dłużej nabiorą wilgoci i stracą chrupkość.

Przepis: Chipsy z jarmużu

Chrupiące chipsy warzywne z chili.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Wegańska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
34 w każdej porcji

Składniki

  • 4 liście jarmużu
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki chili

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie jarmużuPotnij jarmuż na niewielkie kawałki (usuń twarde łodygi).
  2. Szykowanie chipsówOliwę wymieszaj z przyprawami i natrzyj kawałki jarmużu.
  3. Pieczenie chipsówRozgrzej piekarnik do 150 stopni Celsjusza. Kawałki jarmużu natarte oliwą z przyprawami ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 4-5 minut.

Dlaczego warto jeść jarmuż?

Jarmuż bez wątpienia jest jednym z najzdrowszych warzyw liściastych. Działa odmładzająco i antynowotworowo, może poprawiać pracę serca i pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. Zaleca się go także w dietach dla osób z anemią i w dietach, których celem jest obniżenie poziomu cholesterolu i cukru we krwi. Jarmuż ze względu na duże ilości błonnika jest świetnym uzupełnieniem diet redukcyjnych i wpierających metabolizm. Porcja (100 g) jarmużu zawiera 7 g błonnika. Warto dodać, że porcja jarmużu zaspokaja dziennie zapotrzebowanie na witaminę C, stąd warto sięgać po to warzywo także dla wzmocnienia odporności.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...